Turistična kmetija Kraljič

Izletniška kmetija z nastanitvijo Kraljič

Tabor 1a, 5294 Dornberk

t: +386 (0)5 301 80 32
m: 386 (0)51 338 199

Izletniška kmetija Kraljič se nahaja sredi Dornberka za Sežano, zunaj naselja pri tabli Tabor desno navzgor, nato sledite napisom, ki Vas pripeljejo do kmetije. Iz smeri Sežana pred Dornberkom pri Tabli Tabor levo navzgor.
Mlada in zagnana družina, oče Ivo z ženo Leonido ter otroki Moniko, Primožem in Niko, se ne pišemo Kraljič, ampak Čotar. Tako že dva rodova, ko se je stari oče Danijel priženil k hiši višje v vasi pri znamenitem taborskem zvoniku, kje so se pisali Kralj. Njegov sin Ivan je leta 1969 nadaljeval s kmetovanjem tu, kjer je zdaj izletniška kmetija Kraljič. Nekoč je bilo pri hiši nekaj vinograda, glavnino pa je predstavljala živinoreja. A je mladi Ivo v devetdesetih letih kaj hitro ugotovil, da s samo tridesetimi pitanci ne bo prave prihodnosti, zato se je odločil za turistično kmetijo in vinogradništvo. Iz hleva je nastala klet, iz senika pa turistična kmetija, ki smo jo odprli leta 2005. Za našo prihodnost in nadaljevanje te kmetije bo poskrbel sin Primož, ki se že dandanes od očeta uči ter pridobiva nova, koristna znanja.
Pri nas boste dobro in domače jedli. Suhe mesnine pripravljajmo sami, zelenjava je iz domačega vrta. Za jedi na žlico poskrbijo goveja juha, pa ječmenka, kot tu pravimo ričetu, in tudi jota. Domače široke rezance in njoke pripravimo na različne načine, polento s pršutovim točem zalijemo z barbero, za koline se tudi potrudimo sami, na voljo so še druge mesne jedi, za posladek pa različni zavitki, orehovi štruklji ter še kaj drugega po želji in dogovoru.
Če si boste ob tem zaželeli primerno vinsko spremljavo, ne bo težav. Vas Tabor je del vipavskega vinorodnega okoliša, ki omogoča izredno lepo zorenje vinske trte in daje vinom tega podnebja še poseben značaj. Tu se srečujeta alpsko in mediteransko podnebje, kar ustvarja v večini terasastih vinogradih obrnjenih k soncu, izredno ugodne razmere za odlično rast vinske trte in njeno dozorevanje. Bela vina odlikujejo polno telo, so svežega sadnega okusa z zaznavno in prijetno kislino. Še v polni zrelosti ohranjajo sortno značilnost. Rdeča vina so bogata z ekstrakti in so zelo primerna za dolgotrajno zorenje. Na desetih hektarjih vinogradov uspevajo chardonnay, sauvignon, malvazija, laški rizling, rebula in rumeni muškat ter barbera, merlot, cabernet sauvignon in refošk. Na voljo so kot sortna sveža in prijetno pitna vina, prav taka je tudi zvrst vipavsko belo, imamo pa celo penino Kraljič.
S cenami ne pretiravamo. Zelo vabljive cene za vina, ki jim glede kakovosti ni kaj očitati.
»Kdaj ste se nazadnje zbudili ob petju petelina, v jutranji rosi ko še vse spi? Kdaj ste zadnjič s polnimi pljuči svežega jutranjega zraku, na terasi s čudovitim pogledom na našo prelepo dolino, obkroženo z mehkobo gričevnate pokrajine in obsijane s soncem, pogovarjali s svojimi bližnjimi? In začeli nov, prekrasen dan…«
Ja, točno tako je pri nas doma. Izberite si eno izmed naših sob, katere so opremljene z vsem kar potrebujete.