Breskve Ele Peroci

Tabor je s svojimi ostanki gradu in prelepo naravo navdihnil tudi znamenito mladinsko pisateljico Elo Peroci (1922 – 2001), ki je tukaj pogosto obiskovala sorodnike. Elo Peroci poznamo po vrsti slavnih otroških pravljic, ki že več kot 50 let navdušujejo otroke. To so Muca Copatarica, Moj dežnik je lahko balon, Tisočkrat lepa, Ptičke so odletele in mnogo drugih. V Tabru je leta 1959 napisala BRESKVE.

 

 

Ela Peroci v Tabru ali Kako so nastale Breskve?

 

 

Revščina in vojne so Tabrce silili, da so se selili – nekateri do novih služb, drugi celo v Ameriko, Argentino. S trebuhom za kruhom je v času okrog I. svetovne vojne odšla tudi ena veja stare tabrške družine Peroci. V Mariboru so začeli z novim življenjem – leta 1922 se jim je rodil prvi sin Milan Peroci, ki se je kasneje oženil z Elo. Tako je Ela Peroci z možem pogosto obiskovala sorodnike v Tabru, v Perocavi hiši.

 

 

Na enem od obiskov v Tabru leta 1959 se je Ela, takrat že slavna mladinska pisateljica, sprehodila od hiše navzdol po sadovnjaku in zagledala breskve, kot jih še ni videla. Utrgala je breskev z drevesa in se ni mogla načuditi njeni velikosti in sočnosti – o teh breskvah pa mora nekaj napisati, je dejala.*

 

 

Ela Peroci je bila namreč znana po tem, da je pisala zgodbe iz vsakdanjega, trenutnega navdiha. Sredi njene domače kuhinje ali kar na kolenih. Kakšna misel ali pogled, nekaj, kar se je tisti dan zgodilo… iz tega so nastajale njene zgodbe. In tako jo je navdihnil tudi Tabor.

 

 

Še isti dan, na klopci pred hišo z razgledom na dolino po kateri se vije železniška proga, je napisala pravljično zgodbo z naslovom Breskve.  In čeprav v zgodbi ne navede imena vasice, je iz opisa razbrati, da je dogajanje postavljeno v Tabor, ki ga je opisala kot vasico, mali raj na vrhu hriba, z vlakom po dolini in razvalinami starega gradu” . V zgodbi se je poigrala tudi s “frkci” (kar je izključno tabrški izraz za kokice oz. pokovko) ter svoja pravljična bitja naselila v skrivnostne “ruševine gradu”.

 

 

*Dogodek je opisal Vlado Daneu, sorodnik Milana in Ele Peroci, ki je tudi lastnik fotografije, na kateri je kot otrok skupaj z Elo Peroci in njeno hčerko v Tabru pod kalono, na Šentaneli in na Vipavi pri nekdanjem mlinu .

 

 

 

 

 

Ela Peroci s sorodniki na Šantaneli

Ela Peroci z otroci na Vipavi pri starem mlinu pod Tabrom

Ela Peroci z otroci pod kalono v Tabru